Waarvoor staat AED?


AED staat voor Automatische Externe Defibrillator

Hoe werkt een AED?


De hulpverlener brengt de elektroden, die met de AED verbonden zijn, met behulp van de gesproken instructies van het toestel aan op de borst van de patiënt.
Het toestel analyseert het hartritme en bepaalt of het nodig is een schok toe te dienen of niet. Het toestel waarschuwt weer met behulp van gesproken instructies wanneer de schok gegeven zal worden of maant de hulpverlener aan verder te gaan met de reanimatie.

Wie mag de AED bedienen?


Iedereen die een naaste in nood moet helpen, mag de AED gebruiken. Een cursus is niet verplicht maar helpt vaak wel om angst door onbekendheid te overwinnen. Wanneer een AED in het bedrijf deel uitmaakt van de bedrijfshulpverlening, is het logisch dat het gebruik wordt voorbereid door een opleiding, training en oefening (de preparatiefase op ongevallen en rampen).

Wat is ventrikelfibrillatie?


Ventrikelfibrillatie is een hartritmestoornis (vaak afgekort tot VF), waarbij de grote kamer van het hart gaat trillen en geen normale effectieve pompslagen meer maakt. Het effect is dat er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt, ook genoemd de circulatiestilstand. In de volksmond wordt deze toestand hartstilstand genoemd, maar dat is in het geval van VF misleidend, omdat het hart nog wel, maar ongecoördineerd, beweegt. Een slachtoffer met VF is binnen enkele seconden bewusteloos en stopt met ademhalen. Wanneer deze toestand niet binnen 6 minuten wordt doorbroken door het toedienen van een schok, dan worden alle organen, inclusief de hersenen, onherstelbaar beschadigd. Ook het hart zal geheel beschadigd raken en totaal stil komen te staan.

Hoe ontstaat ventrikelfibrillatie?


Deze levensbedreigende hartritmestoornis ontstaat meestal ten gevolge van het doormaken van een hartinfarct. Daarbij sterft een deel van het hartweefsel af, door verstopping van een of meerdere kransslagaderen, die het hart voorzien van bloed. In het hartweefsel lopen ook geleidingsbanen, die zorgen voor de elektrische aansturing van het hart. Als deze banen worden verstoord doordat het weefsel te maken krijgt met tekort aan zuurstof, dan kan er kortsluiting ontstaan, waardoor het hart ongecoördineerd gaat trillen. Met het toedienen van een schok wordt als het ware een reset uitgevoerd, waardoor het hart weer normaal kan gaan kloppen. Afhankelijk van de toestand van het hart, gaat in 85% van de gevallen het hart na de eerste schok weer normaal kloppen. De uiteindelijke overlevingskans ligt rond de 72%.

Hoe kan ventrikelfibrillatie worden behandeld?


Ventrikelfibrillatie kan enkel hersteld worden door defibrilleren, dit is het toedienen van een schok. Het reanimeren van een slachtoffer dient alleen om de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening op gang te houden, in afwachting van de AED of de ambulancedienst.

Hoe groot zijn de overlevingskansen bij gebruik van een AED?


Bij een circulatiestilstand is de kans dat de onderliggende hartritmestoornis ventrikelfibrilleren betreft 60 tot 70%. Hoe eerder defibrillatie wordt uitgevoerd des te groter is de overlevingskans van slachtoffers met ventrikelfibrilleren. Indien binnen 2 minuten een omstander via de AED de eerste stroomstoot toedient stijgt de overlevingskans tot 80%. De kans op overleven daalt met ca 10% tot 12% per minuut als defibrilleren wordt uitgesteld. Onderstaand figuur maakt dit duidelijk.


Waarom moet men tussen de defibrillaties van de AED doorgaan met hartmassage en beademing?


De AED zal verschillende keren analyseren en indien nodig de opdracht geven te defibrilleren. Na een vast ingesteld aantal defibrillaties zal de AED opdracht geven om de hartmassage en mond op mondbeademing te hervatten. Hierdoor voorziet u het hart en de hersenen van zuurstof en maakt u het hart weer gevoeliger voor defibrillatie.

Kan een nat slachtoffer ook gedefibrilleerd worden?


In een natte omgeving (zwembad, drenkeling etc.) is het noodzakelijk de borst van het slachtoffer af te eerst drogen alvorens de elektroden op de borst van het slachtoffer te plakken. Daarnaast is het belangrijk dat niemand (inclusief u zelf) het slachtoffer aanraakt tijdens de defibrillatie.

Het verschil tussen een volautomatische AED en een halfautomatische AED


In principe werken deze hetzelfde. De hulpverlener brengt de elektroden aan op het bovenlijf en het toestel analyseert het hartritme en bepaalt of het nodig is een schok toe te dienen.
Het grote verschil is nu dat een volautomatisch toestel met behulp van gesproken instructies alle omstanders tot voorzichtigheid zal aanmanen en de schok zelf toedient.
Bij een halfautomatische AED geeft het toestel aan dat het klaar is om de schok toe te dienen en moet de hulpverlener zelf op een knop drukken om de schok toe te dienen. Hierdoor kan de hulpverlener nog extra controle uitoefenen op de veiligheid van zichzelf en de omstanders. De automatische AED voert een soortgelijke controle uit en zal niet schokken wanneer het toestel beweging detecteert aan het lichaam van de patiënt.

Heeft de AED onderhoud nodig?


Ja, een AED behoort tot de medische apparatuur en heeft daarom controle en onderhoud nodig. AV Medical houdt daarom voor u bij wanneer de batterij en elektrode van uw AED aan vervanging toe zijn. Ook wanneer uw AED gebruikt werd komen wij binnen de 3 uur ter plaatse om het toestel weer gebruiksklaar te maken. Wij bieden zowel een standaard als een uitgebreid servicecontract aan dat u een volledig onderhouden en gebruiksklaar toestel garandeert.

Waarom wordt er bij een AED een CPR Rescue Kit geleverd?


De Rescue Kit bestaat uit een handig zakje dat door middel van klittenband bevestigd kan worden aan de AED en zo dus altijd meegenomen kan worden naar een reanimatie. Het bevat een kompres om eventuele wonden te bedekken, handschoenen voor de veiligheid van de hulpverlener en de hygiëne, alcohol swabs om te ontsmetten, een schaartje om, indien nodig, kledij open te knippen, een scheermesje om overtollig borsthaar te verwijderen, dit kan nodig zijn voor een optimale bevestiging van de elektroden en een mondmasker om te beademen.

Waarom moet ik mijn AED registreren?


De overheid vraagt ons de bedrijven en organisaties in kaart te brengen om zo de verspreiding van AED’s goed te kunnen opvolgen.
Dit wordt gedaan door middel van een stafkaart waarop de locatie van de AED aangeduid is en verduidelijkt door middel van X en Y coördinaten in de Lambert 72 notatie.
Wij zorgen voor deze stafkaarten. Onze medewerkers nemen bij u ter plaatse de gps-coördinaten van de locatie en wij zorgen voor de conversie naar de Lambert 72 notatie.
U ontvangt van ons de gedetailleerde kaart (ook wel mapping genoemd) en u rest enkel nog het registratieformulier in te vullen en op te sturen naar de overheid.

Mijn vraag staat er niet bij


 

 

 
  © avmedical